Der er en række forskellige udgifter, der er i danskernes private finanser. I vores privatbudget er der feks. TV-licens. Men der er en masse poster, hvor du kan spare dumme penge. Her er nogle gode tricks, som du kan læse uden beregning.

Den sikreste metode for danskerne at blive styrtende rig på, er ved hjælp af en private pension. Det sagde en vis vismand for noget tid siden. For den jævne dansker er det statistisk set den mest sandsynlige måde at blive velstående på. Så man bør spekulere på, at sætte dig ind i kapitalpension, med de værdifulde alternativer, der ligger i din alderspension.

Forsikringsdækninger er det vi bestiller i håbet om, aldrig at få dem benyttet. Du skal nøje overveje dine nødvendige behov og ikke bare gøre som andre. Der kan være forsikringer, du nok ikke har brug for eller som du godt kan være foruden. Det er en reel risiko, du må medtage. Bagefter du har udelukket, så drejer det om at skralde dine forsikringer ned på et meget lavt niveau. Skal din forsikring udelukkende forsikre fx 95.000 kr. og kan du leve med en selvrisiko på 18.000 kr, hvis lejlighed brænder ned helt?

Banker er ligeledes et område, hvor der for mange er nemme penge at spare. Forskellen mellem de aller dyreste og de mest lavprisede pengeinstitutter er astronomisk. Vi hører om, op mod 3.500 dkk pr. md. for en normaliseret famillie plus reallån. Lån til ejerbolig er det største isolerede køb, som man møder. Lån er i det hele taget den ting man skal være opmærksom på, når du skal tune din privat økonomi. Et er morrenter, men også dagskursen er betydelig. Lånkonvertering er en ting, der kan accelerere din private økonomi. Den vigtigste variabel er forsinkelse af lån. Lån kan sammenlignes med forskydning af tid. Hvis du kan undgå lån for eksempel 12 mdr. med at låne pengene og i stedet for spare op i denne periode, så har du dels nedbragt hovedstolen, men også dine renteudgifter.

Er du med hos den rigtige fagforening, så har du mulighed for en del fordele. Du kan også overveje at melde dig ud. Der er for resten en del at spare på en billigere fagforening. Nogle personer har forceret fagforeningsvalg gennem overenskomsten. Men du kan vælge blot at have en akasse. Fagforeninger kan hjælpe dig med både forsikringer og sundhedsdækning – så overvej om det er det smarteste at melde dig ud, hvis du lider af f.eks. smerter.

Din mad er det sted i din økonomi, som repræsenterer den klart største del. Nogle kan leve for et beskedent rådighedsbeløb, hver md, så er der andre personer, der køber for store summer på for eksempel eksklusiv take-away. Et er hvis man køber mad ude i byen på enten michellin restaurant eller Just eat – men den absolut store byrde er den mad du køber og steger hjemme. Her er der det traditionelle indkøb i supermarkederne, som du slæber hjem. Uheldigvis er mange eftergivende for fristende køb, som betyder at bonen vokser. Et råd er, at du indkøber dine madvarer på internettet, via det voksende antal webbaserede supermarkeder. Her kan du enten købe normale dagligvarer, men samtidig også de dejlige innovative udbud af måltider i kasser.

Du skal altså gennemse dine penge, så du drosler ned indenfor alle dele af din budget. Så kan du slutte med at få et langt højere pengebeløb til de dejlige ting af din tilværelse. Tusind tak fordi du læste med på min artikel.